GPS spoofing támadás - orosz kiberfegyver?

Print

A fekete-tengeri műholdas navigációs problémákról szóló beszámolók azt sugallják, hogy Oroszország új rendszert tesztelhet a GPS megzavarására, írja a New Scientist. Ez lehet az első ötlet az elektronikus hadviselés egy új formájára, amely mindenkinek elérhetővé válik a gazember nemzetállamoktól a kegyetlen bűnözőkig.

Június 22-én az Egyesült Államok Tengerészeti Hivatala látszólag bland incident jelentést nyújtott be. A Novorossiysk orosz kikötőjének hajóparancsnokai felfedezték, hogy a GPS rossz helyen fekszik - több mint 32 kilométerre a Gelendzhik repülőtéren.

 

Miután ellenőrizte, hogy a navigációs berendezés megfelelően működött-e, a kapitány kapcsolatba lépett a közeli hajókkal. Az AIS-nyomok - a hajók nyomon követésére szolgáló automatikus azonosítási rendszerből származó jelek - mindegyiküket ugyanabba a repülőtérre helyezte. Ez legalább 20 hajó érintett.

Bár az incidens még nincs megerősítve, a szakértők szerint ez az első dokumentált GPS-eltérítés - egy régóta beharangozott, de eddig még soha nem látott spoofing támadás.

Mostanáig a GPS elakadása volt a legnagyobb dolog, ami miatt eddig aggódhattunk, ami a műholdjelek megzavarodásával történhet.  Bár ez káoszt okozhat, könnyen felismerhető. A GPS-vevők hangjelzést adnak, ha zavarok miatt elveszítik a jelet. A csalás sokkal titokzatosabb: egy földi állomás hamis jele egyszerűen megkeverik a műholdat.

Todd Humphreys, az Austin-i Texas Egyetem már évek óta figyelmeztet a GPS hamisítás veszélyeire. 2013-ban megmutatta, hogy a szupersachtát a legmodernebb navigációval a GPS vírus okozhatja. "A vevő viselkedése a fekete-tengeri incidensben olyan volt, mint a kontrollált támadások során, amit a csapatom vezetett" - mondja Humphreys.

Humphreys úgy véli, hogy ezzel Oroszország egy újfajta elektronikus hadviselést kísérel meg. Az elmúlt évben a GPS-vírus  káoszt okozott a Moszkva központjában lévő telefonalkalmazások vevői számára: egyszerűen rosszul működtek. h A probléma nagysága nem vált nyilvánvalóvá, amíg az emberek Pokemon Go-ot próbáltak játszani. A hamis jel, amely a Kremlre összpontosul, a közel 32 km-re található Vnukovo repülőtérre költözik. Ez valószínűleg védelmi okok miatt van így Sok NATO által irányított bomba, rakéta és dron támaszkodik a GPS navigációra, és a sikeres spoofing  lehetetlenné tennék céljuk elérését.

De a földrajzi beavatkozást már  a Kremltől messze használják. Néhányan aggódnak, hogy ez azt jelenti, hogy a hamisítás egyre könnyebbé válik. A GPS hamisítás korábban jelentős technikai szakértelmet igényelt.

A műholdas jelek nagyon gyengeek - mintegy 20 ezer mérföldre 20 wattnyira - így egy dombtetőn, síkon vagy drónon egy wattos távadó elég ahhoz, hogy mindent elárasszon a horizonton.

Ha a hardver és a szoftver egyre hozzáférhetőbbé válik, a nemzetállamok hamarosan nem lesznek az egyetlenek, akik a technológiát használják. Egy ilyet bármilyen piti hacket megszerezhet magának.

Végül azt mondja, hogy a Fekete-tengeren bekövetkezett esemény egy olyan új eszközre utal, amely képes széles körben elterjedni, például az Ukrajnával folytatott vitában. - Nekem az az érzésem , hogy ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet más időkben akár fegyverként is használhatnak majd.