GPS spoofing támadás - orosz kiberfegyver?

  A fekete-tengeri műholdas navigációs problémákról szóló beszámolók azt sugallják, hogy Oroszország új rendszert tesztelhet a GPS megzavarására, írja a New Scientist. Ez lehet az első ötlet az elektronikus hadviselés egy új formájára, amely mindenkinek elérhetővé válik a gazember nemzetállamoktól a kegyetlen bűnözőkig.

  Június 22-én az Egyesült Államok Tengerészeti Hivatala látszólag bland incident jelentést nyújtott be. A Novorossiysk orosz kikötőjének hajóparancsnokai felfedezték, hogy a GPS rossz helyen fekszik - több mint 32 kilométerre a Gelendzhik repülőtéren.

   

  Miután ellenőrizte, hogy a navigációs berendezés megfelelően működött-e, a kapitány kapcsolatba lépett a közeli hajókkal. Az AIS-nyomok - a hajók nyomon követésére szolgáló automatikus azonosítási rendszerből származó jelek - mindegyiküket ugyanabba a repülőtérre helyezte. Ez legalább 20 hajó érintett.

  Bár az incidens még nincs megerősítve, a szakértők szerint ez az első dokumentált GPS-eltérítés - egy régóta beharangozott, de eddig még soha nem látott spoofing támadás.

  Mostanáig a GPS elakadása volt a legnagyobb dolog, ami miatt eddig aggódhattunk, ami a műholdjelek megzavarodásával történhet.  Bár ez káoszt okozhat, könnyen felismerhető. A GPS-vevők hangjelzést adnak, ha zavarok miatt elveszítik a jelet. A csalás sokkal titokzatosabb: egy földi állomás hamis jele egyszerűen megkeverik a műholdat.

  Todd Humphreys, az Austin-i Texas Egyetem már évek óta figyelmeztet a GPS hamisítás veszélyeire. 2013-ban megmutatta, hogy a szupersachtát a legmodernebb navigációval a GPS vírus okozhatja. "A vevő viselkedése a fekete-tengeri incidensben olyan volt, mint a kontrollált támadások során, amit a csapatom vezetett" - mondja Humphreys.

  Humphreys úgy véli, hogy ezzel Oroszország egy újfajta elektronikus hadviselést kísérel meg. Az elmúlt évben a GPS-vírus  káoszt okozott a Moszkva központjában lévő telefonalkalmazások vevői számára: egyszerűen rosszul működtek. h A probléma nagysága nem vált nyilvánvalóvá, amíg az emberek Pokemon Go-ot próbáltak játszani. A hamis jel, amely a Kremlre összpontosul, a közel 32 km-re található Vnukovo repülőtérre költözik. Ez valószínűleg védelmi okok miatt van így Sok NATO által irányított bomba, rakéta és dron támaszkodik a GPS navigációra, és a sikeres spoofing  lehetetlenné tennék céljuk elérését.

  De a földrajzi beavatkozást már  a Kremltől messze használják. Néhányan aggódnak, hogy ez azt jelenti, hogy a hamisítás egyre könnyebbé válik. A GPS hamisítás korábban jelentős technikai szakértelmet igényelt.

  A műholdas jelek nagyon gyengeek - mintegy 20 ezer mérföldre 20 wattnyira - így egy dombtetőn, síkon vagy drónon egy wattos távadó elég ahhoz, hogy mindent elárasszon a horizonton.

  Ha a hardver és a szoftver egyre hozzáférhetőbbé válik, a nemzetállamok hamarosan nem lesznek az egyetlenek, akik a technológiát használják. Egy ilyet bármilyen piti hacket megszerezhet magának.

  Végül azt mondja, hogy a Fekete-tengeren bekövetkezett esemény egy olyan új eszközre utal, amely képes széles körben elterjedni, például az Ukrajnával folytatott vitában. - Nekem az az érzésem , hogy ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet más időkben akár fegyverként is használhatnak majd.

  Vásárlói Vélemények

  „Tisztelt Péter!
  Köszönjük támogatását, az új GPS készülék nagyon jól működik.
  Rendkívül fontos, hogy a koraszülöttmentésben – amikor ismeretlen címre kell mennünk – ne késlekedjünk a feladat elvégzésével, ne kelljen azzal töltenünk az időt, hogy keressük a címet.
  Segítségét a megmentett koraszülöttek nevében is hálásan köszönjük."

  Lendvai Barnabás

  Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért

  "Köszönöm a segítséget.Szuper a GPS és jó a frissítés. Egyszerű és gyors volt a régi törlése és az új felrakása a GPS-re. Mindent köszönök!"

  Kovács Zsolt

  "Kedves Péter!Őszintén szólva kissé kétkedve olvastam a sok pozitív véleményt. Elöször azt hittem, hogy csak egy "üzleti fogás", aminek kevés a valóságtartalma.

  Kellemesen csalódtam. Úgy az Ön üzleti hozzáállása, mint termékei elnyerték tetszésemet. Már régen nem tapasztalt udvarias, segítőkészségben volt részem. Bár csak minden így menne ebben az országban.

  Külön köszönöm a plussz ajándékot. Figyelemre méltó volt még, hogy a további kapcsolattartást is biztosítja ügyfelei számára, tehát nem hagyja magukra vásárlóit. Ez a mai kereskedelemben fehér hollónak számít.

  Mégegyszer köszönöm és csak ajánlani tudom leendő vásárlóinak!"

  T. Tamás

  "Csak tájékoztatni szeretnélek: Szuper!

  Most értem haza, egész nap használtam: Pesterzsébet, Budaörs, Érd, Zsámbék, haza Esztergom mellé. Tökéletesen működött (néhány útlezárást nem tudott, de azonnal újratervezte, amint másfelé mentem)."

  Fehér Csaba

  "Tényleg jó még mindig élvezem, pedig már nálam van jó ideje... Rengeteg beállítási lehetőség közül nem is tudom, hogy mennyi mindenre van lehetőség, de azt meg kell hogy hagyjam, TELJESEN KIELÉGÍTŐ!!!

  Szerintem egy kicsit sem különbözik a navigációs készülékektől... Pontosan ugyanazt nyújtja és a meleg start tényleg meleg. :)

  Meg kell jegyezzem hogy jómagam egy N73 -al használom a szoftvert és verhetetlen... Valószínűleg más telefonnal is tökéletesen működik, ebben viszont Péter biztosan tud segíteni. Első osztályú üzletember - mese nincs.

  Mindent összegezve tökéletesen jó szolgálatot nyújt. Tök jó!"

  © 2017 GPSNavigacio.eu

  Please publish modules in offcanvas position.